Svenskodlade jordgubbar är mycket populärare än de som körs hit från utlandet. Varför är det så? Magnus Engstedt, som är bärrådgivare på länsstyrelsen i Jönköping, menar att vårt land har särskilda förutsättningar. Enligt honom är importbären ofta vackra och hållbara. Men de saknar den söta och aromatiska smak som utmärker de svenska gubbarna. Och detta beror på vårt klimat samt våra långa och ljusa sommardagar, anser Magnus Engstedt.
– Vi har fler soltimmar än på kontinenten. Det pumpar in sockerhalten och skapar arom. Och vi har också kalla nätter som gör att sockerhalten inte går åt till plantans egen energi, förklarar han.

Enligt Hans Torstensson som driver Ekebackens jordgubbar spelar även sortvalet in. Jordgubbar är en färskvara som tål längre transporter dåligt. Därför är de odlare som vill exportera till Sverige tvingade att satsa på bär med mycket god hållbarhet. Våra egna odlare kan däremot satsa på sorter med bättre smak, även om dessa kräver varsammare hantering.

Med tungan rätt i mun. Jordgubbar är en färskvara som kräver varsam hantering.
Detta är till nackdel för lantbrukare som vill exportera bär till Sverige.